Smith and Williams: Siegel house (Pasadena, Calif.)

adc_175_b43f1387_001-k.jpg
adc_175_b43f1385_001-k.jpg

Description

The house for Dr. Daniel Siegel and his family uses a strong circulation element, in this case a ramp, to organize the living areas on a deep and steep lot. The entrance to the house is strongly marked with a long covered walk. Cobblestones are used in garden retaining walls and for low steps. In the entrance hall the cobblestones appear again as a waist high wall that runs alongside the ramps and leads down to the dining rooms and up to the living room. The cobblestones are repeated in the living room in a large fireplace surrounded by window wall.

Creator

Smith and Williams, architects
Julius Shulman, photographer

Source

Smith & Williams records, Architecture and Design Collection. Art, Design & Architecture Museum; University of California, Santa Barbara.

Date

1952-1953

Rights

© J. Paul Getty Trust. Getty Research Institute, Los Angeles (2004.R.10)

Transmission or reproduction of materials protected by copyright beyond that allowed by fair use requires the written permission of the copyright owners. Copyright restrictions also apply to digital representations of the original materials. Works not in the public domain cannot be commercially exploited without permission of the copyright owner. Responsibility for any use rests exclusively with the user. University of California Regents.

Collection

Citation

Smith and Williams, architects Julius Shulman, photographer, “Smith and Williams: Siegel house (Pasadena, Calif.),” UCSB ADC Omeka, accessed September 27, 2021, http://www.adc-exhibits.museum.ucsb.edu/items/show/526.